Novi Sad
09.08.2011.
13:25 > 13:20
Iako živimo u 21. veku, u Srbiji je još uvek moguće da na mestima na kojima se nešto plaća ne postoje elektronski čitači platnih kartica.  
  • Korisnik platne kartice

    10.08.2011 11:09
    Prilikom placanja platnim karticama nije dozvoljena naplata bilo kakve provizije!!!
    ("Korisnik DinaCard kartice nema dodatne troškove za transakcije plaćanja robe i usluga na prodajnom mestu. Račun korisnika će biti zadužen samo za vrednost kupljene robe/usluge." - izvor: www.dinacard.nbs.rs/sr/infousers.html#q3)
    .
    Odakle "Informatici" pravo da naplacuje proviziju (kako navode pojedini komentatori)?Molim 021 da kontaktira "Informatiku" i da ovu stvar novinarski istrazi te obavesti svoje citaoce i celokupnu javnost o cemu se radi.
    .
    Sto se tice Poste mislim da na salterima poste ne vrsite placanje karticom, vec vam se nudi da karticom podignete gotovinu (kao na bankomatu), pa onda istom platite racune. Sto naravno podleze placanju provizije, kao kada na bankomatu ili salteru druge banke (a ne vase koja vam je izdala karticu) podizete gotovinu. Molim 021 da i ovo pitanje novinarski istrazi kako korisnici usluga Poste ne bi bili dovodjeni u zabludu da mogu da plate racune karticom (kao kada placaju robu u prodavnici, za sta ne placaju proviziju) vec da im se nudi surogat placanju u vidu podizanja gotovine, za sta naravno sledi placanje provizije.
  • Richard Rublev

    10.08.2011 07:41
    Glupost, zadrtost i bezobrazluk
    Baš jadno deluje kad pročitam, a i sećam se, da u Informatici uzimaju 5% provizije na plaćanje karticom. Ne mogu da nadjem adekvatan izraz da opišem to. U Švajcarskoj kupim kartu za voz na sajtu, oni mi pošalju mms sa kodom i kondukter uzme skener i sa ekrana telefona pročita kod. Nigde ni jednog papira u celoj transakciji. A zamislite još, niko nije stavio premijera na televiziju da pokaže kako obavlja 3G video poziv...Stvarno se smešno ponašamo. Posebno u tim zelenaškim preduzećima, gde je sigurno skoncentrisana velika količina novca. Ali neću više, hoću da se danas osećam dobro što nisam tu.
  • Filip

    10.08.2011 06:59
    JGPS
    Računi se makar mogu platiti preko interneta, ne mora se stajati u redu u pošti.

    Kada sam pitao na salteru za prodaju mesečnih markica u GSPu da li mogu markice da se kupe za godinu dana unapred, ili da se kupe preko interneta, pa da pošalju na kućnu adresu, da ne moram da čekam u redu, onda mi se gospođa koja tamo radi slatko nasmejala i rekla: "Pa šta ti misliš gde ti živiš?"
  • Limanka

    09.08.2011 23:55
    @Anonimus
    Tačno da može i na Spensu da se plati karticom. I u glavnoj pošti i u velikoj pošti kod Limanske pijace. Ali na drugim mestima to ne može. Za Spens znam i da je ograničeno plaćanje računa (pre izvesnog vremena je tako bilo, ne znam da li je još uvek tako pa se ograđujem)određenim vrstama kartice na 15.000 dinara. Što zaista nema veze sa poštenim poslovanjem. Znači, ja ne mogu svoje račune da platim karticom odjednom nego moram da dolazim više puta!!! Ili, da donosim čist keš na noge. Naglašavam, ovo važi samo za neke vrste kartica!!! Za Informatiku je takođe tačno ovo što je neko od čitalaca napisao: kod njih je provizija na plaćanje karticom čitavih 5%! Svi hoće keš!!!
  • h1n1

    09.08.2011 22:52
    jovo limanac
    Kada plaćaš karticom u marketu ili na benz. pumpi ili ..., jel pokazuješ LK,
    zna tadić koje monopoliste da zadrži, to što vas građani košta nije njegov problem, njegovo je samo kako da skupi pare za kampanju jer EU i tadić nemaju alternativu, takođe i majice na bretele nemaju alternativu
  • jova limanac

    09.08.2011 20:59
    Na pošti kod Limanske pijace može se plaćati platnim karticama, to je moguće u većini pošta već godinama. Problem je verovatno u tome što službenici za svako plaćanje karticom traže na uvid ličnu kartu, a gospođa je najverovatnije imala novu biometrijsku, a za to nemaju čitače. Tako da cela frka nije najverovatnije zbog čitača platnih kartica, već čitača biometrijskih ličnih karti(ca). Ja sam u toj istoj pošti platio karticom 3-4 puta u protekla tri meseca, ali imam staru LK pa nisam imao problema te vrste...
  • mix

    09.08.2011 19:08
    evo gde nema
    Na Naselju u sve 3 ne moze, ne moze ni kod Elektro skole.
  • Budite srećni

    09.08.2011 15:13
    što ne možete platiti karticom
    U pošti kod Limanske pijace naplatiše mi nedavno uslugu elektronskog plaćanja u iznosu od 300 dinara. Naravno, nisu me unapred obavestili o tom "sitnom" detalju. Tek kasnije sam saznao da je za Poštansku Štedionicu plaćanje karticom zapravo podizanje novca na njihovom bankomatu, što podleže dodatnim troškovima usluge.
  • Ivan

    09.08.2011 14:55
    Dezinformacija
    Kartice se primaju i u posti kod Limanske pijace. Kako znam? Pa prosto, placam karticom tamo :)
  • 09.08.2011 14:45
    moze karticom i na spensu
  • semtex

    09.08.2011 14:38
    SPENS
    Imaju na SPENSu...i naplacuju proviziju;)
  • kenijac

    09.08.2011 14:20
    21. vek
    Kako mislite
    "I ako zivimo u 21.veku..."
  • jana

    09.08.2011 14:11
    Mislim da sam prisustvovala slučaju gospođe o kojoj pišete...nastala je čitava pometnja, jer je službenica već pokrenula sistem i čekala je gospođu da digne keš na obližnjem bankomatu. A ja sam u istoj pošti, dakle Liman kod univera, taj dan imala peh da ne mogu da pošaljem pismo u inostranstvo, jer oni ne mogu da "otvore" tu adresu...Kod kuće sam posle na netu proverila adresu, i boga mi nije moja greška, adrese se baš tako navode i pišu...U čemu li je trik? Sutra idem na Glavnu poštu da okušam sreću, u surotnom ću se jjaviti ako mi bude zatrebao jedan lep primerak goluba pismonoše :)
  • 09.08.2011 14:02
    Ova vest uopste nije tacna. Ja placao karticom u posti na spensu. Dosta senzacionalizma!!!
  • h1n1

    09.08.2011 13:51
    kakva država ...
    Zadnji put kada sam probao u glavnoj informatici da platim karticom rekli su da će mi naplatiti 5% provizije, u ovim njenim satelitima ne verujem da može i tako.
  • namerno malim slovima

    09.08.2011 13:51
    Bitno je da imaju za obavezne markice za hram svetog save.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna